‹ Înapoi: Invitați

INCZE-GERGELY Katalin - dirijor

INCZE-GERGELY Katalin - dirijor

Născută în 1952, la Sfântu Gheorghe. Urmează Liceul de Muzică şi Arte Plastice, iar apoi cursuri particulare de dirijat orchestră cu maestrul dirijor Ilarion Ionescu-Galaţi în Braşov. Studiază la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia principală: compoziţie-muzicologie, secţia secundară: pian. Dirijor de cor în cadrul aceleiaşi instituţii. Se perfecţionează ca dirijor de orchestră la cursul de MAESTRU cu maestrul Yuri Simonov (Balşoi Teater, Moscova). Anul acesta obţine doctoratul în muzică.
Dirijează în mod curent repertoriul de operetă la Opera Maghiară din Cluj, precum şi lucrări contemporane. Din 1993 şi până în prezent este cadru asociat la secţia de teatru a Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, unde desfăşoară activitate de predare de compozitor la specialitatea muzică.
Prima apariţie în public se produce în 1967, în cadrul unui concert cu Orchestra Filarmonică din Braşov, dirijor Mircea Lucescu. La 27 de ani, compune muzica filmului de televiziune „Ochelarii pierduţi”, regizor Cselényi László. Coautoare şi orchestratorul musical-ului „De partea cealaltă a zidului”, autor şi regizor: Nae Caranfil. Compune muzica filmelor de televiziune „Fülemüle” după nuvela cu acelaşi titlu de Kosztolányi D., la invitaţia MTV Ungaria, regizor: Cselényi László şi „New Buda”, regizor: Horváth G. Zoltán. Este invitată în numeroase rânduri în Ungaria pentru a asigura conducerea muzicală a diverse spectacole, fie de teatru, operă sau operetă.
Compune muzica mai multor spectacole de teatru cum sunt: „Leander şi Lenszirom”, „Băieţii de pe strada Pál”, regizor: Czeizel Gábor (Ungaria), „Gâlcevile din Chioggia”, regizor: Árkosi Árpád (Ungaria), „Cabala bigoţilor” de M. Bulgakov şi „Opereta” de W. Gombrowicz, ambele avându-l ca regizor pe Tompa Gábor.
Asigură conducerea muzicală în cadrul unor turnee ale Operei Maghiare Cluj în Suedia, Statele Unite şi Canada. Invitată la München pentru susţinerea unui spectacol de muzică pe lirică revoluţionară – compoziţii proprii, cu care şi susţine un turneu în Germania.

Calendar spectacole şi evenimente

loading calendar

Anunţuri

Amânare spectacol sâmbătă, iulie 4 2020

Dezmințire vineri, iunie 19 2020

Opera Brașov produce combinezoane de protecție marţi, aprilie 14 2020

Planul salii joi, noiembrie 12 2009

Vezi toate anunţurile

Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov Opera Brasov